23 rasedusnädalat

Raseduse ajal vajab keha viiskümmend protsenti rohkem kaltsiumi kui tavaliselt. Uuri, miks on kaltsium nii oluline mitte üksnes sulle endale, vaid ka lapse tervise ja arengu tarvis.

Mis toimub sinu kehas?

Raseduse ajal suureneb kaltsiumitarve poole võrra. See mineraalaine on oluline nii luude ja hammaste arenguks, kui ka lapse lihaste, vereringe ja närvisüsteemi jaoks. Sa võid saada kaltsiumi toiduga, kui kasutad piimatooteid, kuid seda leidub ka näiteks köögiviljades, tofus, pähklites ja seemnetes. Kui sinu toidus pole piisavalt palju kaltsiumi, siis püüab laps seda saada sinu luudest, see muudab luud nõrgaks ja hapraks (sel juhul on vaja välja uurida, mida tähendavad sõnad “mineraalainete puudus”). Seetõttu peab iga päev menüüs olema vähemalt 1500 mg kaltsiumi.

Parimad kaltsiumiallikad

  • Piim, juust, jogurt (väherasvane või dieettoode sisaldab sama palju kaltsiumi kui tavaline toode).

  • Kohupiim ja koor.

  • Helbed.

  • Roheliste lehtedega köögiviljad, näiteks brokoli, spinat, vesikress ja lehtkapsas.

  • Mõned kalad nagu sardiinid, skumbria ja angerjas.

  • Soja ja sojatooted.

  • Mandariinid, apelsinid ja õunad.

  • Mooniseemned, koorimata mandlid ja sarapuupähklid.

Lapse areng raseduse kahekümne kolmandal nädalal

Laps on 28 sentimeetrit pikk ja kaalub umbes 455 grammi. Nahk on muutunud paksemaks, tööle on hakanud higinäärmed. Lapse keha hakkab koguma rasva, kuid nahk tundub endiselt kortsuline. Laps hingab ja neelab lootevett. Kätele on juba tekkinud lihased, laps püüab haarata nabanööri. Aina sagedamini on tunda põtkimist, mõnikord on tunda, et laps luksub.

Kuidas toetada lapse tervist

Raseduse ajal ja esimesel kolmel eluaastal tarvitatud toitained mõjutavad oluliselt rakkude tulevikku. Õiged toitained võivad määrata isegi 80% vanema ea tervisest.

Tasuta infoliin emme küsib:
800 3663
Ootame teie küsimusi e-postiga aptaclub.ee@danone.com