Mis teeb rinnapiima nii ainulaadseks?

Kohandatud just sinu lapse jaoks

Siiani ei ole veel suudetud selgitada, kuidas rinnapiim suudab täpselt sinu ja sinu lapse vajadustega kohanduda. Sellepärast on meie eesmärk jätkata selle loodusime uurimist. Ent me teame, et rinnapiima rasvasisaldus suureneb iga toitmiskorraga1. See muutub ka keskkonnatingimuste järgi. Näiteks kui ilm on soe, sisaldab see rohkem vett2.

Poisid tarbivad rohkem piima, kui tüdrukud3,4. Ja üllatuslikult sisaldab poiste jaoks toodetud rinnapiim 25% rohkem kaloreid, kui tüdrukute jaoks mõeldud piim5,6.

Rinnapiima koostis

Uuringud näitavad, et 87,5% rinnapiimast on vesi7. Ülejäänud osa sisaldab erinevaid koostisaineid, sh erinevaid süsivesikuid, rasvu, valke ja mineraale. Toitmise ajal muutub rinnapiima värv ja piim pakseneb, kui selle energiasisaldus järk-järgult suureneb1.

Täisväärtuslik toit

Imetamiskorra alguses eritub nn eelpiim, mis sisaldab kõiki lapsele vajalikke süsivesikuid, valke ja vitamiine. Kuna selle koostises on rohkesti vett, kaitseb see ka ainult rinnaga toidetavaid imikuid vedelikupuuduse eest1,8.

Järelpiim, mis tekib imetamiskorra lõpupoole, on paksem ja selle värv on tumedam. See on sellepärast, et imetamiskorra lõpupoole suureneb rinnapiima energia- ja rasvasisaldus, et laps saaks piisavalt energiat ja peaks toidukordade vahel kauem vastu1,8.

Kaitse alates sünnihetkest

Rinnapiim on enam kui täisväärtuslik toit. See sisaldab rohkesti pisikutega võitlevaid antikehi9.

Rinnapiima kaudu kanduvad sinu soolebakterid beebi soolde. Kuidas see täpselt toimub, ootab veel avastamist10,11.

Allikad

1. Mizuno et al. Is increased fat content of hindmilk due to the size or the number of milk fat globules? Int Breastfeed J 2009;4(1):7.
2. Solter A. The Aware Baby. California: Shining Star Press, 2001.
3. Michaelsen KF et al. The Copenhagen Cohort Study on Infant Nutrition and Growth: breast-milk intake, human milk macronutrient content, and influencing factors. Am J Clin Nutr 1994;59:600-11.
4. Butte NF et al. Infant feeding mode affects early growth and body composition. Pediatrics 2000;106(6):1355-66.
5. Thakkar SK et al. Dynamics of human milk nutrient composition of women from Singapore with a special focus on lipids. Am J Hum Biol 2013;25:770-9.
6. Powe CE et al. Infant sex predicts breast milk energy content. Am J Hum Biol 2010;22(1):50-4.
7. Riordan J. Breastfeeding and Human Lactation. 3rd ed. Boston: Jones & Bartlett, 2005.
8. Hartmann PE. Mammary gland: Past, present, and future. In: Hale & Hartmann's Textbook of Human Lactation. Amarillo, TX: Hale Publishing, 2007. p. 3-16.
9. Chirico G et al. Antiinfective properties of human milk. J Nutr 2008;138(9):1801S-6.
10. Fernández L et al. The human milk microbiota: Origin and potential roles in health and disease. Pharmacol Res 2013;69(1):1-10.
11. Jeurink PV et al. Human milk: a source of more life than we imagine. Benef Microbes 2013;4(1):17-30.anel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. EFSA Journal

Tasuta infoliin emme küsib:
800 3663
Ootame teie küsimusi e-postiga info@aptaclub.ee